Izbornik Zatvoriti

Termo prekid kod aluminijumske stolarije

Šta je termo prekid?

Da bi dobili veću energetsku efikasnost proizvođači aluminijumske stolarije u profile ugrađuju termo prekid (termo most). Kod metalne stolarije zbog dobre provodljivosti toplota prelazi sa unutrašnjeg dela na spoljnji. To znači da grejanjem prostorije deo toplote odlazi na grejanje spoljnjeg prostora stvarajući gubitak toplotne energije u prostoriji.

Hladni profili bez termo prekida pogodni su za prostore koji se ne greju poput ulaza u zgrade i hodnike. Za sve prostore koji se greju profili sa termo prekidom su odlično rešenje. To je profil koji u svojoj unutrašnjosti ima poliamidnu traku širine 16-24 mm. U suštini, profil se sastoji od spoljašnje i unutrašnje komore između kojih je poliamidna traka koja pravi termo prekid.

Termo prekid

Čemu služi termo prekid?

Zahvaljujući termo mostu dobija se trajna toplotna izolacija i sprečava provođenje toplote po preseku profila – ne dolazi do sudara vazduha iz prostorije sa spoljnim vazduhom. Takvom konstrukcijom profila izbegava se „znojenje“, stvaranje kondenza u prostoriji pri velikim temperaturnim razlikama između unutrašnjeg i spoljnjeg vazduha. Sem sprečavanja stvaranja kondenza i gubitka toplote dobija se na zvučnoj izolaciji. Poznato je da metal dobro provodi zvučne vibracije, termo prekid rešava problem buke.

Prilikom kupovine stolarije obavezno se dobro informišite o njenim karakteristikama. Danas postoji mnogo vrsta profila i proizvođača, veoma je bitno utvrditi specifikacije stolarije. Naravno da će prozori i vrata koji imaju termo prekid biti skuplji od hladnih profila. To ne znači da ste na gubitku. U startu ćete imati malo veće ulaganje u stolariju ali ćete u godinama koje slede uštedeti na grejanju i sprečiti kondenzaciju u prostorijama, naročito u kupatilu i kuhinji.

Ugradnjom profila sa termo prekidom dobijate aluminijumsku stolariju koja se može uporediti sa drvenom po pitanju termo izolacije. Aluminijumski prozori i vrata su čvrsti, dobri izolatori, lakše ih je održavati, ne treba ih farbati i lakirati, otporni su na insekte i vek trajanja im je neuporedivo duži.

Podelite sa prijateljima...
Posted in Energetska efikasnost, Održiva gradnja