Izbornik Zatvoriti

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra – 15. jun

svetski dan vetraU Evropi se od 2007. godine svakog 15. juna obeležava svetski dan vetra. Globalni događaj postaje 2009. godine zahvaljujući Evropskom udruženju za energiju vetra (EWEA) i Svetskom savetu za energiju vetra (GWEC). U Srbiji je prvi put obeležen 2011. godine, a njegovo obeležavanje organizuje Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA). Namera mu je da ukaže na značaj i potencijal energije vetra u proizvodnji električne energije.

Energija vetra je kinetička energija vazduha koji struji, neravnomernim zagrevanjem Zemljine površine od strane Sunca dolazi do kretanja vazduha. EWEA procenjuje da struja dobijena iz vetroparkova pokriva više od 5% potrošnje električne energije u Evropi. Jedan od lidera po potrošnji struje iz obnovljivih izvora je Danska, ubedljivo prednjači u korišćenju energije vetra.

Vlada Srbije usvojila je 2016.  godine uredbe koje regulišu oblast obnovljivih izvora energije.  Njihovim usvajanjem omogućen je pravni okvir i stvaranje uslova za razvoj i izgradnju vetroparkova. Imamo veliki potencijal u oblasti energije vetra. Investitori ujedinjeni u Srpskom udruženju za energiju vetra napominju da bi Srbija na ovaj način mogla proizvoditi oko 2,5 milijarde kilovat časova struje, to je 10% trenutne proizvodnje.  Ukoliko bi se svi potencijali koristili, energija snage vetra po stanovniku iznosila bi 0,91kWh, oko jedne šestine (5,479 Kwh) dnevne potrošnje po osobi u domaćinstvima Srbije. Naročite potencijale ima Vojvodina, na gotovo dve trećine površine ima godišnje brzine vetra od 4 m/s. Neophodni nivo od 5 m/s prednjači u Vršcu (6,27 m/s), a tu su i Bela Crkva, Kikinda, Kovin, Plandište, Sombor, Novi Sad, Irig, Inđija i Sremska Mitrovica.

Nakon izgradnje vetroparka dobija se jeftina i čista energija iz izvora energije koji ne može da se potroši.  Srbija većinu struje proizvodi u termoelektranama, milione tona ugljen-dioksida izbacujemo u atmosferu, imamo obavezu da to smanjimo i zamenimo obnovljivim izvorima energije. Međunarodni dan vetra obeležava se u više od 80 zemalja sveta.

global wind day

Podelite sa prijateljima...
Posted in Događaji, Energetska efikasnost, Mobilnost, Obnovljivi izvori energije