Izbornik Zatvoriti

Pomoć Švajcarske za podizanje energetske efikasnosti

U podizanje energetske efikasnosti 23 objekta u Vrbasu, Paraćinu, Užicu i Kruševcu biće uloženo oko 8,5 miliona evra.

podizanje energetske efikasnostiIz Ministarstva rudarstva i energetike očekuju da će taj projekat, koji se sprovodi sa Vladom Švajcarske, pokazati put i drugim opštinama u Srbiji kako može da se uštedi oko 40 odsto energije.

Cilj „Projekta energetske efikasnosti i upravljanje energijom u opštinama u Srbiji“ je podizanje energetske efikasnosti, svest o njoj i borbi protiv klimatskih promena u opštinama i gradovima Srbije, a energetsko saniranje ukupno 23 objekta trebalo bi da bude završeno naredne godine.

Pomoćnik ministra Miloš Banjac rekao je da je, pored energetske sanacije objekata, cilj da se uvede odgovarajući sistem upravljanja energijom i kontrole ostvarenih rezultata. „I jedan i drugi cilj su direktno na liniji sa onim što radi Ministarstvo i ono što su glavni priorite vezani za politiku energetske efikasnosti“, kaže Banjac koji je zahvalio Švajcarskoj na pomoći.

Vlada Švajcarske donirala je za projekat, čija je primena počela, oko osam miliona evra, dok će opštine i gradovi uključeni u njegovu realizaciju učestvovati sa 10 odsto sredstava.

U Paraćinu će energetski biti sanirano osam javnih objekata i to četiri vrtića i četiri škole, a član Opštinskog veća Vrbasa Marijan Mijanović kaže za Tanjug da je za taj posao namenjeno 1,6 miliona švajcarskih franaka.

„To će biti veliki podsticaj za našu opštinu. Ostvarićemo velike uštede, smanjiti troškove i samim tim smanjiti emisiju ugljen-dioksida koja izaziva efekat staklene bašte. Na taj način doprinosimo i očuvaju životne sredine“, rekao je Mijanović.

On je izrazio spremnost da opština Vrbas još više unapredi sistem energetske efikasnosti i da u taj posao uključi širu društvenu zajednicu. „Sa punim pravom pretendujemo na evropsku energetsku nagradu“, rekao je Mijanović.

Naveo je da je u Vrbasu napravljena lista prioriteta za energtesku sanaciju objekata, a da su do sada uradjena dva javna objekat – Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ u koju je uloženo oko 40 miliona dinara dobijenih od Kancelarije za javna ulaganja i vrtić u Savinom selu u koji je uloženo 2,8 miliona dinara koje je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za energetiku.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski istakao je da Srbija prepoznaje značaj energetske efikansnosti i da se poslednjih godina zaista mnogo ulaže u unapredjenje energetske efikasnosti.

„Jedan od projekata koji radimo je i ovaj projekat za dva grada i dve opštine i on će pokazati put i drugim opštinama da se uključe“, rekao je Deđanski za Tanjug i dodao da očekuje nastavak saradnje sa Švajcarskom.

Pored projekata energetske efikasnosti, Deđanski ističe da je Fond za energetsku efikasnost koji je osnovalo Ministarstvo ozbiljan iskorak i da je u toku poziv za prijavljivanje opština. „Očekujemo u narednom periodu ozbiljne rezultate kada je reč o uštedi energije, kao i u očuvanju zdravlja i života ljudi“, kaže Dedjanski.

Ambasador Švajcarske Filip Ge rekao je da su za Švajcarsku, koja je jedan od četiri najvažnija donatora, projekti iz oblasti energetike i energetske efikasnosti u prva tri prioriteta programa koji sprovodi. „Ovaj projekat koji realizujemo sa četiri opštine u Srbiji je najvažniji projekat iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“, rekao je ambasador.

Naveo je da Švajcarska pomaže Srbiji u projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije jer raspolaže velikim znanjem i tehnologijom koju želi da podeli sa Srbijom.

„Takođe, mi smo inovatori u nekim oblastima i to je ono što želimo da podelimo sa Srbijom. Planirano nove projekte u energetskom sektoru, ali ovaj projekat od osam miliona evra je najvažniji medju njima“, naglasio je ambasador Švajcarske.

Izvor: B92

Podelite sa prijateljima...
Posted in Energetska efikasnost, Obnovljivi izvori energije, Vesti