Izbornik Zatvoriti

Novi vetropark u Srbiji – struja za 45.000 domaćinstava

Novi vetropark u SrbijiUskoro će u pogonu biti novi vetropark u Srbiji. Kompanija Fintel Energija sprovodi prvu fazu izgradnje vetroparka „Košava“ kod Izbišta u Opštini Vršac. Radi se o jednoj od najvećih investicija iz oblasti obnovljivih izvora energije kod nas. U toku su radovi na izgradnji trafostanice sa priključno-razvodnim postrojenjem i dva dalekovoda. Grade se i temelji za vetroturbine koje će stići iz Danske u septembru. Njih će izraditi Vestas, najveći svetski proizvođač vetroturbina. Vrednost dosadašnjih radova je veća od 20 miliona evra.

U prvoj fazi vetropark Košava imaće 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage 69 megavata. Proizvodiće struju za 45000 domaćinstava. Kompanija će u izgradnju ovih 20 vetrogeneratora uložiti 124 miliona evra. Očekuje se da će radovi biti privedeni kraju u toku 2019-e godine. Na radovima je trenutno angažovano više od stotinu ljudi. U drugoj fazi radova planira se izgradnja još 19 vetroturbina ukupne snage 117 megavata.

Novi vetropark u Srbiji „Košava“ je njihov treći vetropark i začetnici su ovog posla kod nas. Dva već uveliko rade, „Kula“ vrednosti 15 miliona evra, koji se nalazi u Opštini Kula, i „La Pičolina“ vrednosti 10 miliona evra, kapaciteta 6,6 megavata, u Opštini Vršac.

„Kompanija Fintel Energija je posvećena daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije u Srbiji u nameri da se potencijal koji ova zemlja ima što više iskoristi. Uz stručnost i iskustvo lokalnih firmi i domaćih radnika koje angažujemo, zadovoljan sam kako radovi napreduju i očekujem da radove obavimo u predviđenom roku“, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor kompanije Fintel Energija.

Fintel Energija ima u planu još investicija u vetroenergiju u Srbiji, planirano je još sedam vetroparkova koji će iskoristiti vetrove kojima nas je priroda obdarila. Do sada su uložili oko 300 miliona evra a plan je da u narednih 5 godina ulože još toliko. Tim investicijama potvrdiće svoju lidersku poziciju u proizvodnji zelene električne energije. Ovi projekti pomoći će Srbiji da ispuni predviđenu obavezu Nacionalnog akcionog plana da do 2020-e godine imamo 27 procenata struje iz obnovljivih izvora energije.

Podelite sa prijateljima...
Posted in Obnovljivi izvori energije, Vesti