Izbornik Zatvoriti

Najveća vetrenjača na svetu

Ove godine u Holandiji počinje da se gradi najveća vetrenjača na svetu, visoka čak 260 metara i kapaciteteta 12 megavata.

Kompanija General Electric je objavila svoj plan da ovog leta krene sa izgradnjom prve, prototipne, vetrenjače za proizvodnju električne energije koja će po svojim dimenzijama biti najveća na svetu.

najveca vetrenjaca na svetu
Foto: YouTube Screenshot

Ova gigantska vetroelektrana nazvana je Haliade-X. Poslužiće za testiranje koncepta koji bi u potpunosti trebalo da zaživi i uđe u komercijalnu upotrebu 2021. godine, piše Bug.hr.

GE-ova najveća vetrenjača na svetu biće visoka 260 metara. Iz kompanije kažu da je to tri puta više od Kipa slobode i skoro uporedivo sa visinom Ajfelovog tornja.

Lopatice koje će pokretati turbinu imaće raspon od 220 metara. Pri okretanju će prebrisati površinu od gotovo neverovatnih 38.000 kvadratnih metara.

Procenjuje se da bi ova najveća vetrenjača na svetu koja će se nalaziti u Severnom moru godišnje mogla da proizvede oko 67 GWh struje, što je dvostruko više od najjačeg aktuelnog modela General Electrica.

U projekat Haliade-X General Electricova podružnica GE Renewable Energy planira ukupno uložiti 400 miliona dolara a na ovaj prototip će otići tek manji deo te svote.

Foto: General Electric
Podelite sa prijateljima...
Posted in Obnovljivi izvori energije