Izbornik Zatvoriti

LED rasveta

Nik Holonjak
Skromni „otac“ moderne svetlosti: Nik Holonjak Mlađi

Led rasveta je u velikoj ekspanziji. Radi se o modernom, štedljivom osvetljenju dugog veka trajanja.

Prva praktična svetleća dioda otkrivena je još davne 1962. godine. Pronašao ju je Nik Holonjak Mlađi, predvidevši tada da će ona jednoga dana zameniti Edisonovu sijalicu. Njegove kolege su govorile da zaslužuje Nobelovu nagradu, ali je on skromno odbijao: „Smešno je misliti da vam neko nešto duguje. Srećni smo što smo živi, kad već pričamo o tome“.

LED je skraćenica od engleskog izraza light-emitting diode, što u prevodu ima značenje svetleća dioda. Reč je o posebnoj vrsti poluprovodničke diode koja emituje svetlost onog momenta kada kroz nju krene da teče struja. Visoka energetska efikasnost i dug vek trajanja čine led rasvetu mnogo isplativijom od klasičnih sijalica. Zahvaljujući tome računi za struju mogu biti prilično umanjeni. Bilo da se radi o funkcionalnoj ili dekorativnoj rasveti, usled savremenog dizajna i moderne tehnologije dobija se visok kvalitet svetlosti i niska potrošnja energije – efikasno i zahvalno rešenje za svako okruženje. Dostupna je u raznim oblicima, poput klasičnih sijalica, traka, cevi, panela, reflektora… Ne emituje UV i IR zračenje pa samim tim ne privlači insekte u tolikoj meri kao obične sijalice. Led rasveta sija punom jačinom svetlosti od samog momenta uključivanja, nije joj potrebno određeno vreme rada da bi se dostigla puna jačina.

Koja led rasveta je odgovarajuća?

LED rasveta
Boja svetlosti kod LED rasvete

Za razliku od klasičnih sijalica kod led sijalica možemo birati boju svetlosti: toplo bela, dnevna ili hladno bela svetlost. Toplo bela daje toplo, više žućkasto osvetljenje temperature boje 2700-3000 kelvina, najsličnije boji osvetljenja klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom. Dnevna ili prirodno bela led rasveta ima temperaturu boje od 4500 kelvina. Hladno bela led rasveta daje najjače svetlo hladne boje. Idealna je za osvetljenje radne površine, ordinacija, izloga…

Osnovna karakteristika led rasvete je dugotrajnost, sa velikom energetskom efikasnošću i veoma skromnom potrošnjom električne energije, znatno manjom od dosadašnjih tehnoloških rešenja rasvete. Veoma bitna karakteristika led rasvete je visoka otpornost i sigurnost. Izađuje se po RoHS (Restriction of Hazardous Substance Directive) sistemu. U sebi ne sadrži živu, olovo, kadmijum, polibromirani bifrmil i šestovalentni hrom. Sve nabrojano opravdava njenu nešto višu cenu u odnosu na  sijalice sa užarenim vlaknom. Kao i svaka druga rasveta i ona ima svoj vek trajanja. Smatra se da joj je prošao rok trajanja kada jačina svetlosti koju ona emituje opadne na 70% jačine svetlosti nove led rasvete. Radni vek kod prosečne eksploatacije dostiže okvirne parametre i do 100.000 radnih sati. Ušteda je očigledna u poređenju sa klasičnom sijalicom i njenim radnim vekom do 1.000 radnih sati, ili sa fluo-štedljivim sijalicama sa radnim vekom do 10.000 radnih sati.

Led rasveta
LED sijalice
Podelite sa prijateljima...
Posted in Energetska efikasnost