Izbornik Zatvoriti

Ako podignete kredit za izolaciju prozora, EU će vam otplatiti 15 odsto duga

Ako odlučite da podignete kredit kako biste pred zimu uradili bolju izolaciju prozora i vrata, Evropska unija vratiće vam do 15 odsto kredita.

Novac će biti vraćen i ako planirate da ugradite kotlove za grejanje, toplotne pumpe, solarne sisteme, klima uređaje ili osvetljenje. A ukoliko se odlučite za dve ili više tehnologija novcem građana EU biće vam otplaćeno 20 odsto kredita.

FOTO: DepositphotosAndrewLozovyi

To je, naime, deo programa Evropske unije pod nazivom GEFF koji stimuliše građane Srbije da preko kreditnih ulaganja u energetsku efikasnost svojih stanova ili kuća pored uštede u računima za energente ostvare i novčani bonus.

GEFF je program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji pokušava da promoviše prodaju energetski efikasne opreme i materijala u regionu Zapadnog Balkana pa i u Srbiji, kaže tehnički ekspert programa za Srbiju i Crnu Goru Luka Naglić i objašnjava da je GEFF program usmeren na vlasnike stanova i kuća, i manjim delom na stambene zajednice – zgrade.

„Fizička lica preko programa GEFF mogu dobiti 15-20 posto povraćaja na svoju investiciju ukoliko investiraju u energetsku efikasnost“, kaže on.

Sve što ima veze sa potrošnjom energije u kući može se finansirati putem GEFF programa.

„Potrošnja energije po jedinici društvenog proizvoda je dva i po puta veća u Srbiji nego u EU, a slično je i u energetskoj efikasnosti stambenog sektora“, naveo je.

Kredit po ovom programu se uzima preko dve banke.

Izvor: B92

Podelite sa prijateljima...
Posted in Energetska efikasnost, Održiva gradnja, Vesti