Izbornik Zatvoriti

Kupovina klima uređaja

Jačina klima uređaja i potrošnja struje

Klima uređaj biramo na osnovu kvadrature i oblika prostora koji se klimatizuje, veličine zastakljenih površina, da li je prostor termo izolovan, broja električnih uređaja u prostoriji, koliko osoba boravi u prostoriji, željenih funkcija uređaja i njegove energetske klase. Bitan faktor je položaj prostorije i broj sunčanih dana u toku godine. Ukoliko se uređaj sem dogrevanja koristi i za grejanje poželjno je da bude za 25-30% jačeg kapaciteta od potrebne snage za hlađenje. Kapacitet klima uređaja se meri u Btu (British thermal unit – Britanska termalna jedinica), jedan Btu iznosi 1055 J (Džula), to je količina energije potrebna za zagrevanje ili hlađenje jedne funte vode (0,45 litara) za jedan stepen Farenhajta.

Evo nekoliko primera kapaciteta klima uređaja i kvadrature prostora.

  • 20-35 –  9000 Btu
  • 35-60–  12000 Btu
  • 60-80 –  18000 Btu
  • 80-110 m² – 24000 Btu

Kapacitet birajte prema nominalnom a ne prema maksimalnom kapacitetu. Uvek je bolje izabrati klima uređaj malo većeg kapaciteta, time ćete izbeći njegov konstantan rad i produžiti mu vek trajanja. Veoma bitan je i faktor grejanja i hlađenja (COP-Coefficient of Performance i EER-Energy Efficiency Ratio), kreće se uglavnom od 2,5 do 4. COP koeficijent predstavlja odnos emitovane toplotne energije i utrošene električne energije, EER koeficijent predstavlja odnos emitovane energije za hlađenje i utrošene električne energije. Novi parametri su SEER i SCOP, slovo „S“ znači sezonski. Što je koeficijent veći uređaj je energetski efikasniji, kazuje nam koliko energije dobijamo iz uređaja od struje koju utroši za rad. Ukoliko klima troši 1kW električne energije a emituje 3kW toplotne energije, COP koeficijent je 3.

energetske klase klima uredjaja

Kako radi klima uređaj?

Klima uređaji hlade prostor faznom konverzijom, tečnost se konvertuje u gas i apsorbuje toplotu, gas (freon) isparava i kondenzuje se nanovo i nanovo u zatvorenom sistemu. Topao vazduh kruži preko hladnog, toplota se apsorbuje dok ova jedinjenja prelaze iz tečnog u gasno stanje. Da bi hlađenje bilo efikasno uređaj ih vraća u tečno stanje pod visokim pritiskom. Tokom tog procesa oslobađa se toplota koja se preko spoljašnje jedinice izbacuje van klimatizovanog prostora. Gas se hladi, vraća u tečno stanje i ceo prosec se ponavlja. Moderni klima uređaji su sa split sistemom – sastoje se od unutrašnje i spoljne jedinice. Obe jedinice funkcionišu kao isparivači i kondenzatori, menjajući funkcije u zavisnosti od moda rada. Ukoliko se prostor zagreva jedinice menjaju funkciju – unutrašnja postaje kondenzator a spoljna radi kao isparivač.

Inverter klima uređaji

Danas su najefikasniji uređaji sa inverterom, njihove uštede su od 20 do 40% u odnosu na klasične klima uređaje. Oni rade punim kapacitetom do postizanja željene temperature, potom se ne isključuju već dobijenu temperaturu održavaju. Izbegavaju se česta uključivanja i isključivanja uređaja i nagle promene temeperature. Inverter klima uređaj elektronski menja broj obrtaja kompresora i spoljnjeg ventilatora, tako se prilagođava zadatim uslovima a spoljnja jedinica se manje ledi. Tiši su, rade na temperaturama do -20, za razliku od običnih klima kojima je minimalna temperatura rada -5 C.

inverter-i-klasican-klima-uredjaj

Filteri u klima uređajima

klima-filter

Tokom rada kroz klima uređaj prođe velika količina vazduha, zbog toga je veoma važno da ga prečišćava. Filteri sakupljaju prašinu i prečišćavaju vazduh od prašine i polena, elektrostatički filteri čiste vazduh od dima i sitnih čestica. Neki filteri uništavaju bakterije, grinje i odstranjuju neprijatne mirise. Postoje klime sa jonizatorom koji dodatno osvežava vazduh prostorije. Anjoni u vazduhu smanjuju stres, pomažu metabolizmu, poboljšavaju cirkulaciju i sprečavaju astmu. Veoma bitna funkcija je i protok vazduha, novi uređaji vazduh usmeruju u nekoliko različitih smerova istovremeno. Sem funkcije prečišćavanja vazduha filter štiti sistem ventilatora od prljavštine sprečavajući kvarove.

Održavanje klima uređaja

Redovno servisiranje garantuje kvalitetno funkcionisanje i ispravnost uređaja. Servisiranje podrazumeva proveru količine freona i njegovu dopunu, pranje unutrašnje jedinice i čišćenje filtera dezinfekcionim sredstvima. Prljava i vlažna mesta doprinose razmnožavanju bakterija i gljivica, poželjno je što češće čistiti klima uređaj. Ono čuva Vaše zdravlje i poboljšava efikasnost koja se smanjuje usled zaprljanosti. Najbolje je servis obaviti pre sezone intenzivnog korišćenja – u proleće. Produžite vek trajanja klima uređaja njegovim redovnim održavanjem.

klima-uredjaj

Podelite sa prijateljima...
Posted in Energetska efikasnost