Izbornik Zatvoriti

Gasne elektrane, svetski trend koji je zahvatio i Srbiju

„Gasprom energoholding“ sa NIS-om je u martu započeo izgradnju gasne elektrane u Pančevu, koja će proizvoditi i struju i toplotnu energiju. Juče potpisani novi sporazum sa ruskim investitorom takva postrojenja treba da donese i u Kragujevac, Beograd, Niš i Novi Sad. Inače, gasne elektrane su trend u svetu, jer uz ekonomsku obezbeđuju i ekološku korist.

Gasna elektrana koju ruski investitor sa NIS-om gradi na zemljištu pančevačke Rafinerije snage je 200 megavata i vrednosti 180 miliona evra. Ulazak u te investicije podstakla je gradnja gasovoda koji će povezati Bugarsku, Srbiju i Mađarsku i osigurati snabdevanje regiona prirodnim gasom.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije objašnjava da izgradnja termoelektrana na prirodni gas nije nikakvo iznenađenje iz prostog razloga što će gradnja gasovoda omogućiti sve ono što je potrebno od tog energenta.

Ruski „Gasprom energoholding“ već razvija projekat i za postrojenje u Kragujevcu, snage oko 300 megavata, dok sa lokalnim samoupravama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tek predstoje analize moguće gradnje.

„Izgradnja gasnih elektrana je moguća i izvodljiva jedino ukoliko pored proizvodnje električne energije možemo da obezbedimo adekvatan konzum za toplotnu energiju“, napominje ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Gledano sa aspekta zaštite životne sredine, gasne elektrane su u prednosti, jer je gas čist energent. „Imaju manju produkciju gasova koji izazivaju klimatske opomene i zagađuju životnu okolinu“, smatra Vuletić.

Ruski patner savremenim tehnologijama obezbeđuje efikasan rad tih gasnih postrojenja, što im, kažu, smanjuje operativne troškove pa struju i toplotnu energiju mogu da ponude po konkurentnijim cenama.

„Gasprom energoholding“ ima veliko iskustvo u gradnji elektrana na gas. U Rusiji ima 80 takvih termoelektrana-toplana, što je šestina energetske industrije Ruske Federacije. Plan je da gasnu elektranu koju grade u Pančevu u rad puste najkasnije do jeseni 2020. godine.

Autor: Ružica Vranjković

Izvor: Radio-televizija Srbije

Podelite sa prijateljima...
Posted in Obnovljivi izvori energije, Održivi razvoj, Vesti