Izbornik Zatvoriti

Autonomni električni trajekt

Autonomni električni trajekt

Pešaci i biciklisti norveškog grada Trondhejma imaće uskoro bržu mogućnost prelaska kanala između riblje pijace Ravnkloa i pristaništa Vestre Kanalhavn. Inženjeri razvijaju autonomni električni trajekt koji se može pozvati kao lift.

Razvojni tim Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju radi na projektu trajekta koji će imati nosivost najmanje 12 putnika sa biciklima ili kolicima za bebe. Ukoliko trajekt nije na njihovoj strani kanala putnici će moći da ga pozovu jednostavnim pritiskom na dugme.

Nakon što se putnici ukrcaju trajekt ih sam prebacuje na suprotnu obalu vođen od strane GNSS (Global Navigation Satellite System). Trajekt će koristiti i četiri integrisana senzora: radarsku jedinicu, infracrvenu kameru, optičku kameru i LiDAR jedinicu (Light Detection And Ranging) kako bi se otkrili i izbegli drugi ploveći objekti. Senzori koji se nalaze na obali pružaju dodatnu pomoć prenoseći bežičnim putem podatke na trajekt.

Prilikom preuzimanja i iskrcavanja putnika automatski će dopunjavati baterije uz pomoć punjača instaliranih na priključnim stanicama.

Norveški autonomni električni trajekt

Autonomni električni trajekt bi trebalo da uđe u upotrebu tokom 2019-e godine. Trenutno se u kanalu testira daljinski kontrolisan prototip. Može da izvrši prelazak na delu kanala gde je širok nešto manje od 100 metara (328 ft) za jedan minut. Ukoliko bi pešaci koristili najbliži most za to bi im trebalo 10 do 15 minuta. Izgradnja dodatnog mosta bi koštala mnogo više od trajekta, uz to bi poremetila vodni saobraćaj.

U video prilogu možete videti korišćenje prototipa.

 

Podelite sa prijateljima...
Posted in Energetska efikasnost, Održivi razvoj, Vesti