Izbornik Zatvoriti

Audi E-tron – prvi električni terenac iz Audija!

audi e-tron„Audi“ je u San Francisku predstavio konačnu verziju svog novog električnog automobila „E-tron“. To je jedan od najočekivanijih luksuznih visokotehnoloških elektroautomobila. „E-tron“ koncept je prvi put predstavljen 2016. godine. Volkswagen grupa ima nameru da elektrifikuje celu liniju automobila do 2030. godine. Do te odluke je došlo nakon što je otkriveno da je Volkswagen, uključujući i Audi koristio ilegalni softver za manipulaciju u milionima prodatih automobila.

Audi E-tron će se standardno isporučivati sa vazdušnim oslanjanjem, 20-inčnim točkovima, LED osvetljenjem, sedištima sa ugrađenim grejanjem i hlađenjem, panoramskim krovom za sunce, indukcijskim pametnim punjenjem i još mnogo toga. Cena može da poraste i do 81.900 dolara što obuhvata Audi paket za pomoć vozaču, sedišta za masažu, „Head up“ displej, i „Power“ zatvarač vrata. Prvih 999 primeraka će se prodavati po ceni od 86.700 dolara, imaće veće, 21-inčne točkove, specijalnu sivu boju, narandžaste kočione čeljusti, crni kožni enterijer i kameru za noćni pogled.

„Poenta je bila da napravimo svakodnevno upotrebljiv automobil, fokusirali smo se na prelazak sa automobila sa unutrašnjim sagorevanjem na električni automobil, nismo želeli da kreiramo čudan auto, želeli smo da napravimo vrlo mejnstrim vozilo“ – kaže Filip Brabec, potpredsednik menadžmenta Audija za Ameriku.

Audi E-tron je veoma inovativan automobil. Svetski mediji su ga odmah okarakterisali kao glavnu konkurenciju Teslinim modelima. Audijev SUV ima pogon na sva četiri točka, pokreću ga dva električna motora od 265 kilovata (350 konjskih snaga ukupno, prednji 125, zadnji 140 kilovata). Brzinu do 100 kilometara postizaće za 6 sekundi. Vozač će moći da aktivira „boost“ mod koji će automobilu davati dodatnu snagu. Automobil koristi litijum-jonsku bateriju od 95 kilovata. Ona obezbeđuje više od 400 kilometara autonomije u vožnji. Audijev novi elektroautomobil namenjen je prevashodno gradskoj vožnji, liči na već dobro znani model „Q“. Osnovni model će koštatio 74.800 dolara a sa cenom bi trebao da parira Teslinim modelima koji godinama dominiraju na američkom tržištu električnih automobila. Na tržištu se očekuje sredinom 2019-e godine.

Audi e-tron

Podelite sa prijateljima...
Posted in Energetska efikasnost, Održivi razvoj, Vesti