Izbornik Zatvoriti

Alternativna energija

Iako su u EU ulaganja u obnovljive izvore energije prioritet, u Srbiji se svega 15 odsto energije dobija iz tih izvora. Ipak, poslednjih meseci povećano je interesovanje domaćih, a posebno stranih investitora za ulaganja u tu oblast, kažu u Vladi.

solarni paneli

Srbija 15 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora. U Vladi kažu da je poslednjih meseci povećano interesovanje domaćih, a posebno stranih investitora za ulaganja u tu oblast.

Samo iz biomase moglo bi godišnje da se dobije čak 200.000 tona biodizela.

Zbog svog strateškog položaja i velikog prirodnog potencijala, Srbija ima ogromne mogućnosti za gradnju novih kapaciteta, proizvodnju struje i toplotne energije iz obnovljivih izvora.

Projekte već imaju Vranje, Kuršumlija i Hrtkovci, a u Vladi očekuju i od drugih gradova i nude podršku.

„I danas kada znamo kolika je cena energije i koliki su resursi energije više je neophodno da se okrenemo drugim izvorima, alternativnim obnovljivim izvorima“, kaže potpredsednica Vlade Verica Kalanović.

Kalanovićeva navodi da je uloga države da napravi ambijent i za projekte i za korišćenje alternativne energije.

Mogućnosti za ulaganja ima u energiju vetra, vode, sunca, ali najviše, kažu, u biomasi.

„Kada je biomasa u pitanju mi smo, nažalost, izdali samo jednu energetsku dozvolu za jedan kapacitet od tri megavata privatnom preduzeću na Tari“, kaže savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

Škundrić navodi da ima nekoliko dozvola koje su izdate za proizvodnju električne energije na bazi biogasa.

I u Agenciji za promociju izvoza i strana ulaganja spremaju se da olakšaju dolazak investitorima, kako bi se povećala ulaganja.

„Što se tiče obnovljivih izvora energije do sada imamo oko desetak projekata koji se uglavnom odnose na preradu i proizvodnju peleta“, kaže zamenik direktora Agencije za strana ulaganja Goran Džafić i dodaje da veruje da će SIEPA u narednom periodu imati veću ulogu s obzirom na izmenu zakona.

U Evropi proizvodnja energije iz obnovljivih izvora je prioritet pa u Vladi Srbije računaju i na sredstva iz evropskih fondova.

Izvor: RTS

Podelite sa prijateljima...
Posted in Obnovljivi izvori energije